|
|
|
„Zbójeckie jajca” – przepis. Jeśli niewiasta gładka i chcesz ją
zbałamucić dla własnej uciechy, uweźmijże łod 1.skórę z niedźwiedzia lub dzika. 2.miodu pitnego (czwórniaka) ilość słuszną. 3.dwie dorodne cebule 4.dwa liście kapusty 5.dwa jajca kurze lub gęsie (nie bierz gołębich ni przepiórczych – bo za mały kaliber i ino dla ślachty zdatny, która się ino małymi kalibrami posługuje) 6.dwie szczypty soli i pieprzu Wedle onej skóry na murawie rozpostartej
ognisko niewielkie rozpal, a jałowca nie żałuj.
Cebul z łupin nie obieraj, ino im kapelusiki od
góry odetnij z których zielony chwost wystawał.
Wydrąż a wydłub z nich ośródek i do ogniska wrzuć.
W owo miejsce wbij po jajku, a solą i pieprzem
przypraw akuratnie. Jeśli borowika lub pieczarkę w
lesie znajdziesz – posiekaj i dołóż Teraz wstaw delikatnie w żywy ogień,
niech je przypali - a nie ruszaj dopóki
|
||
|
||
|
|
|
|
|
Radosny
licznik odwiedzin |
|
Krzysztof Majcher © Copyright 2005 (e-mail: webmaster) |